Fredag den 21 okt. 2005

Vi har sovet rigtigt godt og er klar til at gå løs på dagen men skal lige have morgenmaden spist inden vi forlader hotellet. Vi gør store øjne da vi bliver præsenteret for brusketta og tærte til morgenmad. Børnene er helt fint tilfredse med tærte, vi andre syntes at det er lidt løjerligt.

Det er et meget specielt hotel men en kæmpe pejs midt i det hele hvor vi spiser, den er i øvrigt med træ hele vejen rundt, og os som troede at træ kunne brænde.

Da vi skal køre bliver vi mødt af en flok hundehvalpe udenfor. De er meget kælne og er næsten ikke til at slippe af med igen.

Det tager en times tid at køre ind til Vatikanet fra hotellet, vi vælger at parkere i den samme parkeringskælder som vi har benyttet før i Vatikanet. Et lille hul med plads til måske 15-20 biler hvis de pakkes godt.

Vi stiller os op i køen til museet som strækker sig meget langt, næsten helt ind på Peters pladsen. Langs køen er der et utal af tiggere, børn der forsøger at tjene lidt ved at synge og danse, folk med forskellige sår og meget andet. En ynkelig tur må man sige. Endelig efter to timer står vi i forhallen og kan komme gennem sikkerhedscheck, et check magen til det man oplever i en lufthavn i øvrigt. Endelig gennem og op til billetlugen på næste etage. Mere kø og endelig står man foran billethullet og så står der at de ikke tager imod kreditkort! Man har ikke valgt at oplyse om dette nogen som helst steder inden og man har heller ikke været så rar at sætte skiltet så den kan ses fra køen, det er først når man står ved lugen at det er synligt. Vi har stadig lidt tålmodighed i behold så vi går nedenunder igen hvor der er mulighed for at veksle. MEN DE TAGER IKKE KREDITKORT..... Vores ellers fantastiske tålmodighed kunne nu ikke klare mere og vi gik ud af museet med et boblende raseri indeni. Vi var parat til at sige F... Vatikanmuseet og så køre hjem, men vi besindede os. Køen var ikke nær så lang nu og på et gadehjørne ikke så langt derfra "smilede" en bankomat forførende til os. Vi lod os lokke og vendte tilbage til kø, sikkerhedscheck, mere kø og pludselig var vi inde.
 
Og museet er da en stor oplevelse. Det er helt utroligt hvad Vatikanet har samlet sammen af værdier gennem tiden. På vores vej gennem dette skattekammer begyndte der en rigtig grim smag at brede sig. Det startede selvfølgelig i den lange kø, hvor vi havde måttet forlade stedet uden billetter i første omgang, Vatikanet stoler tydeligvis ikke på moderne betalingskort, her vil man have kolde kontanter. Denne "smag" startede som en lille bitter fornemmelse i mundhulen som bredte sig ganske langsomt og udviklede sig efterhånden til en alt overskyggende grim smag med kvalme til følge. Det undrer os hvis de andre besøgende ikke har kunnet lugte det på lang afstand.

Her gik vi gennem en udstilling med guld og ædelstene, kunst i lange baner, "stjålne" kunstgenstande fra alverdens kulturer, fantastisk dekorerede sale for til sidst at stå i det sixtinske kapel hvor de bliver muret inde når der skal vælges ny pave.  En helt utrolig rejse gennem dette katolske tempel bygget på andres ulykke (eller frygt for at lande et sted hvor der er overordentlig lunt efter deres død). Føj siger jeg bare. Vi har besøgt mange kirker i de små samfund rundt omkring i Italien og vi har altid beundret hvorledes man har været i stand til at samle folk omkring kirken, men når man har set dette monument over den katolske kirkes blodsugning, så kan man ikke (vi kan i hvert fald ikke) lade være med at tænke på udnyttelse af værste skuffe. Mange små samfund rundt omkring i Italien virker ikke ligefrem tynget af en fantastisk økonomi, men altid er kirkerne nysselige med friske blomster osv. Kirkegårdene er i den grad veludstyrede med store monumenter over de døde, det virker næsten som om der ofres mere på de døde end på de levende.

At slå mønt af folks tro på den måde som vi her har set i år, efterlader selvfølgelig sine spor og vi er da heller ikke i tvivl om at det er sidste gang vi har set dette katolske bevis på to årtusinders undertrykkelse af mennesker som bare forsøger at leve et anstændigt liv så de også kan få en anstændig død i kirkelig forstand. På denne tur har vi oplevet hvor spartansk nonner har levet for at tjene gud, og så skal man opleve denne diametrale modsætning, det ser bare så forkert ud.

Efter at have trasket rundt nogle timer er vi ved at være sultne og vi går ind på en lille restaurant og får lidt at spise, inden det så småt er ved at være tid til at vende næsen mod Værløse.

Vi henter vores bil i parkeringskælderen og så går det ellers nordpå.

/Martin

Tilbage

Lørdag den 22.