Familien Jessens sommerferie 2008


 

 

Efterskrift

 

 

 
Det har været en interessant rejse i et område som for os har været næsten ukendt. Vi er blevet meget overraskede hvor stor forskel der er på Polen, Slovakiet og Tjekkiet mht. velstand og udvikling. Det har været helt tydeligt at jo længere sydpå vi er nået jo mere fart er der på udviklingen. I Polen går tingene meget langsomt, byggeri af nye veje er så godt som ikke eksisterende, bilparken er af ældre dato osv. I Slovakiet går det bedre, der er fuld fat på udvikling af infrastrukturen, den generelle levestandard er bedre hvilket ses tydeligt på bilparken. Tjekkiet er klart det mest velstående land af de tre, her sker der virkeligt noget alle vegne, omvendt er det det land hvor færrest behersker engelsk i tale.

Sommerferien i år var også første gang vi har afprøvet denne form for ferie med at bo på forskellige hoteller undervejs, efter vi i mange år har været på campingtur i sommerferien. Det er meget tvivlsomt at næste år bliver hotelferie igen, vi er alle enige om at det er hyggeligere at campere med vores telt. Ikke at vi ikke har nydt ferien, men vi slapper af på en anden måde når vi bor i telt, uvist hvorfor, selvom vi blev bedre til det undervejs. Måske er det fordi Estella og jeg begge relaterer hoteller til arbejde da vi begge rejser i vores job, det er så ikke børnenes undskyldning, især Kira udtrykte at hun er mere til telttur, Jakob synes at begge typer er lige gode.

Og så har det været den mest regnfulde ferie vi nogensinde har haft. Overalt hvor vi er kommet har det virket som om de er vant til at det regner hele tiden. Ikke så snart sluserne bliver åbnet, så har alle enten regnfrakker på eller en paraply i hånden, det er helt utroligt. Selvom det har regnet i DK i flere år efterhånden, så er det hver gang en overraskelse for alle danskere.

Troen i de tre lande er overraskende forskellig. I polen virker det som om mange tror, kirkerne er offentlig tilgængelige om dagen, i hvert fald der hvor vi har været. I Slovakiet og Tjekkiet er kirkerne låst af udenfor "normal åbningstid", enten helt eller med en stor gitterlåge så man kun kan kikke ind. Martinas søster gav den forklaring, at de var blevet meget mere troende i Polen end de allerede var da den forrige pave blev valgt og var Polsk født.

Slutteligt lidt om vores nye transportmiddel. Bilen har fungeret fint på hele turen, vi nåede at køre 4766 km. og brugte 371,23 liter diesel hvilket giver et gennemsnit på 12,84 Km/liter hvilket er 38,4% længere end den gamle under nogenlunde samme kørselsvilkår. Dette skal ses i lyset af at den nye vejer mere, har 35% flere Hk og 100% mere moment. Det er slet ikke så ringe.

En ting vi ikke havde taget med i vores overvejelser inden vi tog af sted, var vejenes beskaffenhed i denne del af Europa. Kira har forholdsvis let til køresyge og vi har gennem årene fundet ud af at det går bedst med en relativ stiv bil, men i Polen især er det slet ikke nogen god ide! Hvis vi hjemmefra havde nyresten, så var der kun grus tilbage da vi forlod Polen!

Men nok det mest positive ved den nye bil er at der overhovedet ikke har været tendens til køresyge i år. Kira har aldrig før kunnet læse kort eller andet uden at hun efter en tid er blevet dårlig, det har der ikke været antydning af i år, til stor glæde for os alle.

Lidt priser:
Lejlighed i Krakow, Polen - lejet gennem http://krakow-apartments.com : 100 € i døgnet
Hotel Hubert i Slovakiet: Tjaa, vi kan ikke finde regningen. Vi betalte ca. 20.000,- SKK for tre dage, omkring 5000,- Dkr incl. mad, drikke og det hele, vi kan bare ikke få det til at passe med nogle priser på deres hjemmeside. Og vi boede i en suite med 2 værelser og plads til fire?
Hotel Maměnka i Pustevny, Tjekkiet:
Hotel u Martina i Rožmberk nad Vltavou, Tjekkiet: 1250,- CZK pr. værelse (2 - 3 personer) morgenmad 80,- CZK pr. person (ca 380,- pr. værelse og 24,- for morgenmad)

Betalingsmotorvej ved Krakov: 2 X 6,50 Zloty (ca. 15 Dkr. pr gang)
Vignette i Slovakiet: 200,- SKK (ca. 50,- Dkr. for en uge)
Vignette i Tjekkiet: 220,- CZK (ca. 70,- Dkr for 7 dage)
Diesel pris i Polen: 4,96 Zloty pr. liter (ca. 11,30 Dkr.)
Diesel pris i Slovakiet: 44,- SKK (ca. 10,84 Dkr)
Diesel pris i Tjekkiet: 34,50 - 35,00 CZK (ca. 10,95 - 11,10 Dkr)

Underholdning:
Auschwitz og Birkenau: Gratis adgang
Lift til toppen af Tatra: 3500 SKK (ca. 875 Dkr.)
Leje af gummibåd 4-5 timer (17 km.): 1000,- CZK (ca. 300 Dkr.)
Cirkus 2½ timer i Český Krumlov: 1000,- CZK (ca. 300 Dkr.)
Roznow: 120, CZK for mølleområdet, 100,- CZK for byområdet


Af teknisk udstyr har vi i år lånt en "GPS-tingest", det var ikke nogen succes, vi har aldrig kørt mere forkert end i år. Vi mente hjemmefra at det kunne være en fordel i lande hvor bynavne ikke kan udtales og i øvrigt ligner hinanden meget, det var det ikke. Vores erfaring er at det stadig er godt med et kort hvis man har en god navigatør, det kan GPSen ikke hamle op med. Fidusen er sikkert større hvis man skal køre alene.

 

Tilbage

Familiens feriegæstebog

Familien Jessens ferieminder