Jessens juleaften 2007


 

 

Mandag den 24. december

 

 

 
Klokken 06:10 ringede vækkeuret og vi tog et bad, spiste lidt morgenmad, pakkede og forlod hjemmet kl. 07:30 og begav os mod Øresundsbroen i en gang ærtesuppe af en tåge. Det eneste sted vi fik nogenlunde sigtbarhed var i Øresundstunnelen hvor Estella tog, om end noget modvilligt, et billede ud gennem bilens forrude.

Vel ankommet på svensk jord kørte vi ad E22 mod Karlskrona og Kalmar. Estella var stadig ikke klar over hvor vi skulle hen. Kort før Karlskrona klarede vejret op og det sidste stykke til Stufvenäs foregik i klart men overskyet vejr.

Hvad er Stufvenäs så? På deres hjemmeside står følgende:
Stufvenäs är ett smakfullt inrett gästgifveri i En historiskt naturskön miljö. Genom målmedvetet arbete och höga ambitioner så ser vi oss som Ert förstahandsval. när det gäller förstklassig mat, dryck samt en flexibel konferensanläggning med hög standard och komfort. I en rogivande miljö erbjuder vi vårdande behandlingar för kropp och själ Vår yrkeskunniga personal sätter det personliga omhändertagandet och värdskapet i främsta rummet.

Stufvenäs ligger ca. 55 km nord for Karlskrona og jeg var egentlig lige så spændt som Estella på at se hvad det egentlig var jeg havde bestilt. Vi ankom kl. 11 og henvendte os i receptionen. Linda Strand, som jeg havde skrevet sammen med, tog imod og fortalte om dagens program som så således ud:

Kl. 12:30 Glögg
kl. 13:00 Traditionellt julbord
Kl. 15:00 Kalla Anka
Kl. 16:00 Dans runt granen
kl. 18:00 Diner men Lutfisk* og Jülskinke og julgröt
Kl. 20:00 Besøg af tomten og uddeling af jülklapper

Vi fik nøglen og gik over i vores suite for at klæde om til frokosten. Suiten var overordentlig hyggelig med en lille sofagruppe, en stor seng, klassisk musik og det hele. I det store badeværelse var der brus, spa og sauna.


I suiten var der en flaske mousserende vin, chokolade og druer, så vi tog et afslappende glas vin inden vi trak i festtøjet.



Klokken 12:30 mødte vi op til glögg. Inden vi gik til frokostbordet fik vi en sludder med et ungt par, han fra Sverige, hun fra Danmark, der fortalte at stedet var meget populært og at de havde måtte stå på venteliste for at komme til at spise julefrokost på stedet. Og sikken et julebord, vi har sjældent set noget lignende. Op mod 30 slags sild og strømning, laks på forskellige måder, ål og meget andet, et rent eldorado hvor vi slet ikke kunne nå at smage det hele før maven var stoppet.

Efter frokost var der Kalla Anka, hvilket vi valgte at springe over, vi valgte at gå over i vores "hytte" og slå mave. Da vi mødte op igen kort før kl. 16 sad alle pensionisterne og stirrede på de klassiske Disney tegnefilm, vi var dybt forundrede, men det er åbenbart også blevet tradition i Sverige. Vi spiste lidt kage, godis og fik en kop kaffe/te inden der var dans om juletræet.

Vi var meget spændte på lutfisken, det har man trods alt hørt meget om. Lad det være sagt med det samme, det er ikke noget vi vil køre efter! Det smager ikke dårligt, det vil være synd at sige, det er bare totalt intetsigende. Hvis man forestiller sig kogt torsk uden krydderier af nogen art og så konsistens som meget stiv gele eller noget i den retning. Til lutfisken serveredes kogte kartofler, hvid sovs og peber knust sammen med nelliker.

Juleskinken var til gengæld rigtig god, selvom vi ikke helt forstod svenskernes måde at spise den på. Vi valgte at spise den sammen med sovs og kartofler, svenskerne tog skinke, smurte sennep på og så læssede de risengrød ovenpå??? Det har vi dog alligevel aldrig set før!

Efter maden gik vi ud for at trække lidt luft, det var en meget flot aften. Inden vi gik ind i til juletræet, gik vi en tur rundt og kiggede på alle de ting Stufvenäs er udsmykket med alle vegne. Det er rigtigt hyggeligt og giver en rigtig god atmosfære.
 

Tilbage i salen med træet spiste vi lidt mere godis, kage og drak mere te/kaffe mens vi ventede på tomten. Mens vi sad og ventede fortalte de andre en masse røverhistorier om tomten, hans skæg, hans kone og meget andet, utroligt hvad de vidste om den arme mand. Da han dukkede op kl. 20 sad de alle på det sorte af neglene, det var lige som små børn, selvom det var meget længe siden de selv havde været det.

Nissen kom ind og hilste pænt på alle og så blev der ellers delt gaver ud. Det var ret underholdende at overvære. Nogen var så griske at de allerede var ved at pakke ud inden nissen havde nået at slippe pakken. Der var også gaver til os, to fyrfadsstager fra et kendt glasværk i nærheden.

Efter endt julehygge gik vi over i vore suite og hyggede os med lidt klassisk musik og hjemlig hygge indtil vi var trætte og gik i seng.

*En torskefisk halvt opløst i lud.

/Martin
 

Tilbage

25. december