Familien Jessens sommerferie 2008


 

 

Mandag den 30. juni

 

 

 
Pakke sammen og gøre klar til at forlade lejligheden. Da hele herligheden lå i gangen gik vi ned på det gamle torv en sidste gang og indtog morgenmaden, hvorefter bilen blev hentet, pakket og vi forlod Krakow og satte kurs mod Wieliczka med den meget berømte saltmine.

Saltminen er en meget stor oplevelse. Turen er omkring 2 km. lang og man er under jorden i mellem to og tre timer. Hele minen strækker sig over 240 km. Der er flere meget store sale i minen og den mest spektakulære indeholder et kapel som to brødre har lavet over en periode på 30 år. Alt her er håndlavet i salt, skulpturer, lysekroner mm. det er meget flot lavet.

Nede i minen har de i vid udstrækning benyttet sig af heste som arbejdskraft. For ikke at skulle have dem op og ned hele tiden, så tilbragte de næsten hele deres liv her i mørket, først når de gik på aftægt kom de op, velsagtens for at blive slagtet selvom guiden sagde noget andet. Det virker lidt for utroligt hvis hestene kom op og blev pensioneret og bare fik lov at gå rundt og æde til de døde af sig selv, det er et smukt billede men vel næppe særligt sandsynligt.

På turen rundt så vi også hvorledes man i læderspande og med simple pumper, drevet med håndkraft, holdt minen tør. Guiden fortalte om en fatal "læk" de havde haft på et tidspunkt hvor 20.000 liter vand fossede ud i minuttet, det havde man på daværende tidspunkt ikke mange chancer imod.

Minen er en stor oplevelse selvom man går med den fornemmelse at det er for pænt og poleret til at det er helt troværdigt. Alle gange er brede højloftede korridorer og det er svært at forestille sig at det var virkelighed da minen stadig producerede salt. Mennesker blev ikke regnet for ret meget i 17 - 1800 tallet og det ville være underligt hvis man her, i modsætning til andre miner fra den tid, skulle have behandlet mennesker og dyr ordentligt. Det er en sød historie, men næppe sandsynlig.

Da vi kom op af jorden var det trukket op til regnvejr og vi satte kurs mod Tatra bjergene. Vi var blevet enige om at blive på den Polske side for at undgå at skulle veksle til alt for mange valutaer, men da vi havde ledt efter et hotel et stykke tid blev vi enige om at køre om på den Slovakiske side og prøve lykken der. Der var flere grunde til det; bjergene er fortrinsvis dækket af skov på den Polske side så man ikke kan se ret meget, og hoteller og pensionater er meget koncentrerede omkring byen Zakopane.

En ting vi bemærker da vi kører over grænsen til Slovakiet er det pludselige skift i vejens beskaffenhed. Vejene er betydeligt bedre i Slovakiet, nærmest Italienske tilstande. Når man ser ulykkesstatistikkerne fra de forskellige lande, så forekommer det mig at Polen ligger relativt højt, det kan vi godt forstå. Polakkerne kører vældig pænt, men når vejen er af en sådan beskaffenhed at man har mere opmærksomhed på vejbanen end på sine medtrafikanter, så skal det altså gå galt. Ingen tvivl om at bedre belægning ville kunne spare mange ulykker i Polen. Vi oplever dog kun et enkelt uheld i Polen, det er en lastbil der tilsyneladende er blevet ramt i et sving af en modkørende og derved har lagt sig på siden i grøften. Heldigvis er der en bjergvæg den kan "læne" sig op af, så den ikke vælter helt. Det giver en del forsinkelse inden de får fjernet synderen, så vi kan passere ulykkesstedet.

Vi kører lidt rundt, spørger her og der og ender til sidst på "Hotel Hubert" på en bjergskråning med udsigt over dalen. Her er alt hvad hjertet begærer; ponyer, kaniner, et vortesvin, fasaner, sorte svaner, geder, beach volley bane, indendørs og udendørs tennis, pool i kælderen, fedtnisserum, billard, bordfodbold, bar og meget mere. Vi pakker ud og går ned i Hotellets restaurant og får en bid mad. Priserne er yderst rimelige når man tænker på hvor fint Hotellet er.

Efter maden spilles der en gang Billard inden vi tøffer til køjs og sover som sten.

/Martin

Tilbage

Tirsdag den 1.