Familien Jessens sommerferie 2008


 

 

Lørdag den 5. juli

 

 

 
Kl. 8:00 bliver vi vækket af Estellas telefon, vi skal have lidt morgenmad. Vi gør store øjne da vi kikker ud, der er et leben med boder, hoppeslot og jeg ved ikke hvad langs vejen. Da vi kom hjem i aftes var her helt tomt omend der boede flere på hotellet end da vi kom. Efter morgenmaden går vi en tur og kigger på alt det de vil sælge og det er ikke småting. der er også en del madvarer og vi bliver enige om at finde vores frokost blandt disse boder når tiden nærmer sig.
 

I den anden ende er der en folkevandring op ad bjerget og vi følger efter for at se hvad folk render efter. Vi havde fået at vide i forvejen at "Radegast" skulle stå her et eller andet sted og nu får vi ham så at se i fuld figur. Radegast en en slags hedensk guddom.
 

Inden frokost tager vi lige et spil tips på hotelværelset før vi går ud og fouragerer. Frokosten kommer til at bestå af to slags pølser, nogle kartoffelpandekager samt noget "friturestegt brød med ost og ketchup".

Efter frokosten tager vi (Estella) en lur inden vi skal besøge Martina og hendes forældre. Tiden løb fra os og lige pludselig havde vi meget travlt med at komme af sted. Martina stod ved lågen og ventede da vi kom. Det var den helt stor velkomst, vi hilste på bedstefar som er 79 år, Martinas forældre, hendes søster og svoger. Indenfor blev der serveret kaffe og kage og så gik snakken ellers. Der er ikke de steder vi ikke skal besøge før vi forlader Tjekkiet igen. Aftensmaden er traditionel Tjekkisk med stegt kylling, svineknæ, forskellige oste, brød, gulerødder, kålrabi og tomater fra egen have. Vi er godt mætte da vi forlader bordet.

Efter maden går vi en tur rundt i haven og ser på alle deres urtesager inden vi går en tur på en af byens 4 pub´s (der er 1500 indbyggere i Jistebník) for at børnene kan få en is og de voksne en Radegast (også en øl). På vej til pub´en kom vi forbi det lokale brandvæsen som drives af frivillige på samme måde som i Sønderjylland. De fortalte om hvorledes brandvæsenet en gang var mødt op til en brand men havde glemt at fylde tanken på brandbilen, der stod de så og kiggede på bål uden at have noget at slukke med, der havde ikke været brande i byen siden :-)

Det er utroligt hyggeligt og vi kommer til at snakke om alle de omvæltninger Tjekkiet har været ude for siden 2. verdenskrig. Lige ved pubben ligger 13 Ha jord som familien har fået tilbage efter revolutionen i 1989 hvor kommunismen (og russerne) blev afløst af demokrati efter vestlig model.
Det var meget interessant at høre historien fra folk som vitterlig har oplevet disse perioder i Tjekkiets historie og ikke bare det vi er blevet fodret med i vesten. Som Martinas søster sagde; så var det ikke kun af det onde med kommunismen, faktisk havde det været en tid hvor misundelse ikke havde eksisteret, alle var lige, alle gik i det samme tøj og alle havde et job. I dag er der omkring 9% arbejdsløse og på trods af dette er det næsten umuligt at finde kvalificeret arbejdskraft.
En af skyggesiderne ved det kommunistiske system var dog den overdrevne kontrol med indbyggerne. De fortalte hvorledes en onkel var rejst til USA inden Tjekkiet var blevet lukket af russerne og om hvordan det siden havde være en belastning for familien. De var blevet opsøgt af det "hemmelige" politi som ville læse deres breve fra onkelen og om hvorledes onkelens forsvinden havde gjort det vanskeligt for Martinas mor overhovedet at få en uddannelse.

Byen har en fin lille kirke på den ene side af vejen og et kapel for ikke troende på den anden, vi spurgte hvor stor del af befolkningen der var troende og de mente at det lå omkring 10 - 20%. Vi forklarede at i Danmark er det svært at gøre op fordi stat og kirke ikke er adskilt så mange bliver døbt for at få et navn og bliver på denne måde "meldt ind" i folkekirken, måske ikke fordi de er reelt troende.

Inden vi går tilbage bliver der lige taget diverse familieportrætter:
 

Tilbage hos Martinas forældre bliver vi budt på mere kage vi ikke kan spise, slivovic, hjemmebrygget calvados mm. mens børnene spiller spil på gulvet med Martina.
Martinas søster og svoger er ved at være blødt op og vi snakker om alt muligt og umuligt. Vi får også en forklaring på Radegast som vi besøgte tidligere på dagen. Radegast er en slags gud for bjergområdet heromkring som beskytter mennesker, træer og dyr. Denne type guder har man overalt i Tjekkiet, en for hvert område.
Vi fik også spurgt om det leben med boder og mennesker vi havde oplevet i formiddag er en tilbagevendende weekendbegivenhed eller noget der kun sker en gang om året, forklaringen er at man fejrer de to mænd der har giver Tjekkerne deres sprog, den ene om lørdagen og den anden om søndagen denne weekend. Vi kan altså forvente et tilsvarende leben i morgen :-)

Da ungerne er ved at være trætte siger vi pænt farvel. En meget stor tak til Martina, hendes forældre og hendes søster og svoger for en rigtig dejlig aften, vi håber snart at vi ses igen.

Da vi kører hjem er vi igen mætte af gode oplevelser og vi vil heller ikke i aften have svært ved at falde i søvn.

/Martin
 

Tilbage

Søndag den 6.