Familien Jessens sommerferie 2008


 

 

Fredag den 4. juli

 

 

 
I dag vågnede vi til et voldsomt regnvejr. Når man kikkede ud havde man næsten ikke lyst til at stå op. Nå, vi har et hårdt program så der er ingen kære mor her, kl. 08:00 sidder vi ved morgenbordet og nyder morgenmaden.

Efter morgenmaden kører vi til Ostrava for at besøge Ropers kontor og laboratorium, som ligger i forbindelse med Ostravas universitet, på samme måde som vi har "CAT" centre i Danmark (Center for Avanceret Teknologi)  og hilse på Estellas kollegaer og medarbejdere. Vi hilser på Ken og bliver enig med ham om at vi skal ud og spise sammen om aftenen.

Ude i hall'en hænger en mandlig figur på hovedet under trappen, et symbol vi vælger at tolke som "innovation"

Fra kontoret går vi gennem et utal af gange på universitetet inden vi når til laboratoriet. Gangene er udpræget "russiske" af udseende, kedelige med mørke trædøre. Ikke at de adskiller sig meget fra det jeg har set på Forschnungscentrum i Garsching men man har vel sine fordomme :-)

På laboratoriet møder vi først Barbara og en studerende, senere kommer Martina og Marketa efter de har spist frokost. Vi får en hyggelig snak og Martina inviterer os til grill hos hendes forældre sammen med hendes søster og svoger i morgen kl. 16:00, det bliver helt sikkert rigtigt hyggeligt. Vi får en snak om hvordan vores danske lyder i tjekkernes ører og Martina siger at det lyder lige som når man gurgler hals. Jeg forsøger en forklaring på deres indviklede sprog med at de har en ekstra muskel i halsen for at kunne forme de mærkelige ord, den hopper de ikke på, men vi griner meget.

På vejen tilbage til bilen så vi hvorledes vejen er overmalet overalt udenfor den gamle hovedindgang til universitetet, en tradition de studerende har når de er færdige med deres uddannelse.

Efter universitetet kører vi til Ostrava centrum for at kigge lidt på butikker og finde lidt frokost. Vi stikker også lige hovedet ind på museet men de forklarer at det kun er nogle fotosessions der er udstillet og ikke noget historisk om byen, så vi vælger at gå igen. I kælderen under museet ligger en lille Café hvor vi indtager vores frokost.
 

Da vi kom ud igen var det stort set holdt op med at regne og vi blev enige om at besøge kulminen "Hornickié" i Landek park i udkanten af byen. Da vi kom derud begyndte det så småt at regne igen og der var ingen mennesker, så vi regnede ikke med at vi kunne få en rundvisning, så vi gik bare en runde. Da vi kom op til minen så det godt nok ud til at der var åbent alligevel og vi smuttede ned og købte billetter. Vi fik først en rundvisning på museet inden vi skulle ned i selve minen. Her i Ostrava er der spor fra mammutjægere som allerede for 20.000 år siden har brugt stenkul til at grille deres kød over, det er det tidligste bevis på brug af kul overhovedet på jorden. Museet indeholdt også en del modeller som viste de forskellige redskaber som er blevet brugt i forbindelse med minedrift gennem de sidste 200 år.
 

Da vi gik rundt på udstillingen kunne vi ikke lade være med at grine. Alt stor på Tjekkisk, alle guider talte kun Tjekkisk men en ting forstod vi; denne gule kasse er efter teksten at dømme "et aggregat", vi ved ikke hvilket, men i selve minen så vi "aggregatet" i fuld størrelse:

 

Nede i minen var der lavet en hel udstilling omkring hvordan man brød kullet fra starten og til den dag man stoppede udvindingen her, det skete i 1992 da kulprisen var faldet så meget at det ikke længere kunne betale sig. Desværre var der nogle kloge hovedet der havde fundet på at minen skulle oversvømmes med vand og støbes til. Uheldigvis betød denne beslutning at det ikke har været muligt at åbne minen igen da prisen atter steg, da minen er blevet ustabil pga. vandets indtrængen i de forskellige lag i undergrunden. Hele udstillingen er meget fint lavet og man lades ikke i tvivl om hvor hårdt det har været at være minearbejder i disse kulminer - hverken i gamle dage eller i nutiden. Udstillingen står i skarp kontrast til det lidt glorificerede billede vi fik i saltminen i Polen i begyndelsen af ugen.
 

Efter minebesøget havde vi lige 1½ time inden vi skulle møde Ken og Birgit ved deres hus, så vi valgte at køre i Futurum, et storcenter og få klippet børnene. De kom til med det samme, 10 min efter var de begge klippet og vi var lettet for 330 CZK. (ca. 110 Dkr.)

Ken og Birgit ventede ude foran huset da vi ankom og var ved at trætte deres tre hunde inden vi skulle af sted. Ken kørte foran og vi trillede bare bagefter. Vi fulgtes til restauranten Zámek Zábřeh (Zábřehs slot) hvor Ken havde bestilt bord til os. Da vi steg ud måtte han lige høre hvad det var vi kørte i, han indrømme at have forsøgt at hægte os af på vejen, hvilket vi havde knapt opdaget :-)

Det var et meget hyggeligt sted med rustninger og alt muligt og vi sad på 1. sal med fritlagte bjælker og hanebånd. Vi fik et overdådigt måltid og er både trætte og mætte da vi skilles efter en rigtig hyggelig aften, og vi 4 kører den lille time det tager at komme tilbage til vores hotel.

Vi hopper i "kassen" omkring kl. 23

/Martin
 

Tilbage

Lørdag den 5.